Deze zomer is deel 3 van de vioolmethode Zo speel ik viool verschenen. En ik ben er vol lof over. In het verleden werden muziektheorie en het spelen van het instrument vaak losgekoppeld. Carmen Eberz heeft met Zo speel ik viool echter een heel mooie manier gevonden om theorie en praktijk in harmonie samen te brengen. En op een leuke manier! Daarom gebruik ik de methode met plezier in mijn vioollessen.
Over de vioolmethode
Bij Zo speel ik viool wordt alles wat je doet eerst uitgelegd met behulp van kleine theorieblokjes. Je weet dus meteen waarom je iets oefent. Theorie wordt daardoor minder ‘droog’ en de oefeningen worden leuker om uit te voeren. Door de afwisseling in oefeningtypes zoals ritme, techniek, duetten en het spelen van stukken met audio via de site, houdt de methode je aandacht er bovendien goed bij. Zo is de methode eenvoudiger en prettiger door te werken.
Zo speel ik viool in de vioolles
Zeker bij beginners gebruik ik meestal Zo speel ik viool als leidraad. Maar ook voor herintreders zijn deel 2 en 3 zeker geschikt. Naast het gebruik van de methode vul ik de lessen dan aan met andere boeken, stukken en oefeningen die het beste passen bij de behoeften en wensen van de leerling.
Ook al is de methode is officieel voor kinderen geschreven, ook jongeren en volwassenen spelen er in mijn lessen met veel plezier uit. Zo heb ik gisteren voor het eerst deel 3 in de les gebruikt met een van mijn al gevorderde volwassen leerlingen. Dat was een groot succes. De paar oefenduetten die ik met haar speelde, legden precies de dingen bloot die lastig waren. En op een manier die het plezier in het spelen niet wegneemt.
In het kort: voor mij is het lesgeven met deze methode een feest!